Многострадалният св. Нектарий, който е родом от Силиврия,  е един от най-големите съвременни църковни автори и богослови. Трудовете му носят печата на изповедничеството, страданието и Христовия мир. Както пише един съвременен гръцки богослов, мастилото, с което са написани трудовете му, е смесено със сълзите на несправедливото страдание, белязало целия му живот.

Гоненията, аскетичният и труден живот подкопават здравето на светеца. В 1920 г. той постъпва в Атинска болница, където му откриват рак на простатата. След няколко дни, на 9 ноември, той почива.

Бог ярко свидетелства за светостта на Своя угодник – тялото на св. Нектарий остава нетленно 30 години, въпреки трите негови препогребения.

На 20 април 1961 г. е канонизиран за светец , а паметта му се празнува в деня на неговото блажено успение – 9 ноември.

Св.Нектарий Егински е един от най-знаменитите гръцки светци на новото време, към когото се обръщат за помощ от всички части на земното кълбо.

Свети Нектарий извършил много чудеса още преживе, а след прехода във вечния живот, получил още повече дръзновение да се моли и помага на всички, които прибягват към него.

В Гърция считат, че не съществува болест, за която св.Нектарий не би могъл да помогне – по молитвите на светеца се изцеляват хора дори с онкологични проблеми.

Ирина Иванова