Астрономическа пролет
Астрономическа пролет

Днес в 17:33 ч. настъпва астрономическата пролет. Днес е и денят на пролетното равноденствие.

Астрономически пролетта започва с пролетното равноденствие – около 21 март в Северното полукълбо и около 23 септември – в Южното.

Пролетта завършва с лятното слънцестоене – около 21 юни в Северното полукълбо и 21 декември – в Южното полукълбо.

Пролетните месеци в Северното полукълбо са март, април и май, а в Южното – септември, октомври и ноември.

През пролетта дните започват да стават по-дълги от нощта, температурите се повишават, а природата се връща към активен живот.

Макар пролетното равноденствие да се случва в един и същи момент във времето по целия свят, датата и местното време се различават на различните места по земното кълбо в зависимост от годината и часовата зона на местоположението. За местоположения, които са преди UTC (на изток от Великобритания), пролетното равноденствие може да падне на следващия ден, а за местоположения, които са след UTC (по-западно от Гринуич), може да падне на предния ден.

В невисокосна година моментът на пролетното равноденствие е около 5 часа 49 минути след този момент през предходната година (в UTC), а през високосна година е около 18 часа 11 минути преди този момент през предходната година. По този начин времето на пролетното равноденствие непрекъснато се измества напред-назад, така че винаги остава на или около 20 март.

Датата на пролетното равноденствие е важна в християнството, тъй като е важна за изчисляването на Великден. Според постановлението на Никейския съвет през 325 г. сл. н.е., Великден винаги пада в първата неделя след първото пълнолуние, което настъпва на или след пролетното равноденствие. Въпреки това, по конвенция християнските църкви са фиксирали църковната дата на пролетното равноденствие на 21 март и базират всички изчисления на тази дата, дори ако астрономическата дата се различава.

Всяко равноденствие и слънцестоене е астрономическо събитие, което се случва заради наклона на оста на Земята и непрестанното й движение в орбита.

Пролетното равноденствие в много култури е и началото на годината, (например в Иран и древна Персия). С него,е свързана традицията с мартениците, както и християнският празник Благовещение.
Пролетното равноденствие е празник на пролетта и пробуждащите се природа и живот.Макар това пробуждане на повърхността да е все още символично с първите пролетни цветя, в дълбочина се заформя всичко хубаво, което предстои през пролетта и лятото.
Това е чудесен период да се освободим с благодарност от вече ненужното заедно с отиващата си зима и да помечтаем за всичко, което искаме да поканим в живота си! Нека заедно си вземем време да празнуваме и мечтаем смело планове,
визии и идеи .