С въпросите: Защо няма адекватни действия по дерегистрирането на живеещите на един адрес по 150 човека, какво се е свършло от обещанията до тук, има ли нови регистрирани в квартал „Лозница“, защо продължават да се движат каруци из улиците на Асеновград, протестиращите се обърнаха към вицепремиера Валери Симеонов.

Само четири лица са регистрирани в циганската махала в Асеновград от началото на протестите досега. Това заяви пред журналисти в Асеновград вицепремиерът Валери Симеонов в отговор на въпрос дали върви пререгистрирането на незаконно пребиваващи в махалата.

По повод опасенията на протестиращите, че незаконно пребиваващи получават дори помощи, Симеонов уточни, че според справката, която сам е направил от 10 хил. живеещи в циганската махала „Лозница“, одобрени за помощи са само 463.


„Всичко, което съм обещал, е изпълнено“, каза Симеонов и добави, че в циганската махала е осигурено 24-часово полицейско присъствие, което продължава и в момента. Това бе и едно от основните искания на протестиращите.

Симеонов коментира, че върви описване и премахване на незаконни постройки и уточни, че до момента са премахнати 16 и са подготвени документите за още 17, събарянето на които ще бъде до края на месеца.

Той добави, че върви и проверка на живеещите по постоянен адрес, като до преди 10 дена са били установени 800 човека, които пребивават без адресна регистрация.

Вицепремиерът обърна внимание, че е осигурена и охрана за тренировките на децата от отбора по кану-каяк и със заповед е прекратено къпането в язовир „40-те извора“.
Той обяви, че ще помогне на потърпевшите от побоя на „40те извора“ и ще се заеме с намиране и заплащането на адвокат за повдигане на частно дело.

„Подготвя се изграждането на полицейски участък в циганската махала, като до 20 дни той трябва да заработи“, каза още Валери Симеонов и допълни, че процесите на описване и установяване на незаконно пребиваващите продължават. По думите му те се правят от експертни комисии.

На въпросът: Обмислят ли възможността за право на гласуване на хора с над основно образование, премиерът беше категоричен, че това трябва да се случи.

Протестът  и тази вечер започна от градинката на „Свобода“, премина през Бачковския път, където за 15 минути бе блокирано движението и завърши на централния площад.