ПСС
ПСС

656 човешки живота са спасени от 500 доброволци и 47 служители на Планинската спасителна служба (ПСС) към Българския Червен кръст през миналата година.

Спасяването на човека е мисия за заетите в ПСС, но намирането на изгубен или пострадал в планината изисква огромни усилия. Добре подготвените спасители помагат, понякога дори на предела на силите си. Дейността им се подпомага от хиляди дарители, които демонстрират разбиране и добро отношение, казват от Планинската спасителна служба.

Служителите в ПСС дават денонощни дежурства, за да бъде системата за спасяване в постоянна готовност. Защото операциите възникват по всяко време, като са с различна продължителност, понякога повече от 12 часа.

Планински спасител може да стане всеки след 18 годишна възраст, който отговаря на критериите и се включи към доброволческите отряди. Обучението не е лесно и продължава няколко години преди човек да придобие нужната квалификация.

Пловдивският отряд на ПСС, известен като отрядът на мечтите, преди две години отпразнува своя 70-годишен юбилей. Началото на пловдивското планинско спасяване е поставено през 1949 година, като неговите основоположници са планинарите Янко Мляков, Янко Монтанов, Васил Стойчев, Георги Зисов, Виктор Врански и проф. Любомир Телчаров, основател на Планинската спасителна служба в България.

Пловдивският отряд на ПСС е един от най-големите в България с 25 души планински спасители и е участвал в много спасителни акции, в състезания и обучения.