„Предстои нова пета вълна. Всички слушаме статистиката ежедневно и става ясно, че по-голямата част от заболелите и починалите от COVID-19 не са ваксинирани. Ваксината предпазва от това, заразеният да не постъпи в болница или да не се налага приемането му в интензивно отделение, т.е. да се преболедува по-леко“. Това каза кметът на Асеновград  д-р Христо Грудев по време на първото за годината заседание на Общинския оперативен щаб.

Според справка на РЗИ – Пловдив от началото на годината до 6 януари в община Асеновград има 140 нови случая на заболели от Ковид-19. На 1 януари регистрираните са  4, на 2 януари -16 , на 3 януари- 12 случая, на 4 януари случаите са 43, на 5 януари са 42 ;а на 6 януари са 23, като на нито един от тях не се е наложило да бъде хоспитализиран в болница.

Към момента две детски градини са засегнати от Ковид-19. Това са ДГ „Мир“ и ДГ „Надежда“. За 10 дни са карантинирани по една група от двете детски заведения. Здравните власти отчитат ръст на ваксинацията при желаещите асеновградчани да се ваксинират при личните лекари.

В РУ – Асеновград към момента няма заразени служители. Във Военно формирование 24490 – Асеновград има 7  новозаразени. Там голям брой от служителите вече са ваксинирани или преболедували.

В МБАЛ- Асеновград  са настанени 28 души. 19 от тях се лекуват в  COVID-отделението, в ОРАИЛ има 4 души, а в Първо вътрешно отделение са 5.

Близо 1500 души са се лекували в COVID-отделението през цялата изминала 2021 г.