Първата от поредицата акции, с общото име „Зелена неделя“, е поставяне на пакети с медикаменти и превързочни материали за първа помощ в 7-те аптечки на територията на резерват Червената стена. Това каза за ТВ САТ КОМ Ивайло Мирчев, председател на сдружението. В тях ще има няколко основни неща – бинт, риванол, йод, болкоуспокояващи, също така и ламинирана карта на района, дъждобрани за еднократна употреба и др. Освен заредени, аптечките ще бъдат и импрегнирани с лак срещу влага. Сдружението събира средства от дарители, които искат да подпомогнат финансово акцията или да дарят медикаменти или превързочни материали. Инициативата обаче се нуждае най-вече от доброволци, които да отидат на място по туристическите маршрути, казват организаторите.

Заради стръмните участъци на района в резервата зареждането на аптечките ще стане на няколко етапа, а не на веднъж, каза Мирчев. Крайният срок са събиране на средства е 31 март, а поставянето на пакетите ще е на 2 април, неделя.

Доброволците от  „Устремени” се готвят и за други зелени акции, които съвсем скоро ще станат факт. Една от тях е засаждането на около 25 дръвчета, вероятно в района на Разсадника под Асенова крепост. Тяхна е и акцията по облагородяване на двора и цветните лехи в манастира „Св. Петка Мулдавска”. През лятото от организацията планират да кандидатстват и по проект към Общината за социализиране, почистване и маркиране на 7 туристически маршрута. Много от планираните акции на „Устремени” ще се осъществяват в партньорство с Община Асеновград и с ОП „Туризъм”, както и с БТС, които биха могли да обучат хора за полагане на туристическа маркировка.