Седемчленната организирана престъпна група, занимавала се с преработване на обезопасени и газови оръжия в огнестрелни и последваща незаконната продажба, е задържана на 1 февруари тази година при специализирана операция на служители на ГДБОП. Действията са реализирани под наблюдението на Специализираната прокуратура.
По първоначални данни участниците са се занимавали с престъпната дейност от май 2017 г. Единият от тях – притежател на оръжеен магазин в София и на лиценз за търговия, е снабдявал групата с обезопасени и повредени оръжия. Те били превръщани в бойни в специално оборудвана за целта работилница в жилищен блок в София, чийто собственик притежавал законно удостоверение за ремонт на оръжия. Така преработените за стрелба пистолети и автомати били пласирани на черния пазар.
Като допълнителен параван за незаконната дейност на групата служело и това, че и седмината участници имали разрешения за носене на огнестрелно оръжие, повечето от тях били регистрирани и като колекционери на оръжия.
В рамките на операцията са извършени претърсвания на адреси и автомобили, собственост и ползвани от задържаните. В жилищата на трима от тях са намерени огромен брой пистолети от различни марки, пушки, автомати „Калашников“, боеприпаси, тротилови пресовки. Голямо количество автомати, пистолети, патрони, както и бойни гранати, са открити в помещение, в което е работел друг участник групата. В багажника на колата на притежателя на оръжейния магазин са намерени и иззети 250 патрона. Единствено у един от участниците не са открити оръжия, боеприпаси или взривни материали.
След 24-часовото им задържане Специализираната прокуратура повдигна обвинения на седмината и удължи мярката им за задържане до 72 часа, последва и искане до Специализирания наказателен съд за налагане мярка за неотклонение „задържане под стража“ за всеки от тях.