Общо пет са молбите за отпускане на еднократна социална помощ, които асеновградските общински съветници ще разгледат и гласуват на Редовно заседание на общинския съвет на 27 февруари.

32- годишен мъж моли Общината за еднократна социална помощ за подпомагане лечението на онкологичното му заболяване. Той се лекува в Италия от злокачествено заболяване на дебелото черво, претърпял е няколко оперативни интервенции, до момента са платени 120 хил. евро за лечение и остават 90 хил. евро. Пенсията му в размер на 141 лв.

Вторият асеновградчанин е самотен родител на три деца. Той е заявил, че има нужда от финансова помощ за лечение на две от тях. Едното дете е претърпяло сърдечна операция, а другото е с диагноза „неуточнени гърчове”. Бащата е безработен, родителските права за децата са присъдени на него, а майката, според негови твърдения, не изплаща отредената от съда издръжка.

52-годишна разведена също е заявила, че има нужда от финансови средства за закупуване на лекарства. Жената е с 62% намалена трудоспособност, с диагноза „Камък в бъбрека и уретера”, предоставила е документи, че е и със сърдечно заболяване, на постоянна медикаментозно лечение, частично платено от НЗОК. Доходите на жената от пенсия са в размер на 176 лв.

Следващият случай, който ще разгледат общинските съветници на Асеновград е на 36 годишна жена, която провежда лечение , рехабилитация и терапия на детето си , което е със 100% увреждане и необходимост от чужда помощ. Провежда му се лечение в Турция. Родителите на детето са заявили, че са безработни и нямат доходи от трудова дейност.

44-годишен асеновградчанин,  със 100% трудова нетрудоспособност и в тежко здравословно състояние, също е заявил, че се нуждае от финансова помощ, тъй като единствените му доходи са от пенсия в размер на 150 лв.

Ще бъдат ли финансирани нуждаещите се и с какви средвства предстои да разберем на Редовното заседание на Общинския съвет на 27 февруари.