Site icon Телевизия ТВ САТ КОМ

Гласуват реставрацията на емблематичната чешма на Каварджията на сесията на ОбС в края на март

Автентичният вид на емблематичната за поколения асеновградчани чешма на Каварджията да се възвърне, а достъпът до нея на автомобили – прекратен, предвижда предложение в дневния ред на сесията на ОбС Асеновград.

Предложението за извършването на реставрация и облагородяване на района бе внесена от асеновградчанина Христо Коватлиев, като идеята е всички разходи за това да се поемат от доброволни дарения на граждани.

Проектът за реставрация на чешмата е дело на арх. Милен Петков и инженер Митко Ковачев, като изготвянето и подготовката на плана е безвъзмездно и в изключително кратък срок

Самият той за собствена сметка е извадил и предоставил в деловодството на Общината архитектурен план за съгласуване и одобряване. Предложението е разгледано на ЕСУТ (Експертен съвет по устройство на територията), а следващата стъпка е ОбС да даде съгласието си за реставрацията на чешмата и площадката около нея – публична общинска собственост, на предстоящото си заседание в края на март.

Геодезическо заснемане на района

Архитектурното обследване на чешмата и площадката, изискано от Общината, е категорично – площадката се ползва за паркинг, а това разрушава тротоарната настилка, самата чешма е с липсваща пигментация, счупени глинени съдове (вази), липсваща (разрушена) орнаментика и мазилка, счупено корито, изгнили чучури и изкуствено повдигане на терена, което създава усещането, че чешмата е потънала в земята.

Това, което е планирано да се направи в предложението на Коватлиев е следното: снижаване на завишения терен; възстановяване на липсващата/разрушена орнаментика от художник-реставратор с полимер бетон; подменяне на счупените глинени съдове (вази); възстановяване автентичния цвят на чешмата; поставяне на преместваеми кръгли кашпи през метър една от друга с цел прекратяване на ползване на зоната за паркинг, както и изграждане на непреместваеми кашпи от Север, Изток и Юг с височина 30 и 60 см. с цел облагородяване на зоната и прекратяване на преминаването на автомобили от ул. „Бако Динчо“ към ул.“Асенова крепост“.

В начинанието си за възстановяване на автеничната визия на чешмата, Христо не е сам. Още с първия си пост във Фейсбук идеята му привлича вниманието на асеновградчани. „Много от тях ми писаха или ми се обадиха да предложат помощ. Всъщност винаги съм вярвал, че това е дълг на общността и затова се опитвам да ангажирам по голям кръг от хора.

Цветът на чешмата не винаги и е бил сив – такъв, какъвто го знаем всички към този момент. Не е ясно дали още при съграждането й е била оцветена в синьо, но със сигурност в даден момент е била. Такава я рисува през 1969 г. и големият Златю Бояджиев. И до сега на гърба ѝ ясно се виждат останки от синята боя и всеки, който отиде там, може да ги види.

Има и надпис, позаличен от годините, но това, което със сигурност се разчита, е името на Демостен Сакатя. Също така ясно се чете, че е построена „със средствата на…“ Най-вероятно със средствата на Дружеството на винарите „Св. Трифон“, тъй като има запазена снимка с членовете й пред чешмата от 1925 г., освен това на гърба на чешмата има изобразен грозд и стар нож за рязане на лозя (остар. звана, косер). Надписът също ще бъде възстановен.

Имало е и саксии, останки от които стоят и до днес. Те са били керамични, но с годините са се саморазрушили. Ще бъдат възстановени в оригиналния си вид, категоричен е Христо. Саксиите са четири, по една във всеки ъгъл в горната част на чешмата. Помислил съм за съхранението им, казва той. През зимата ще бъдат покрити за да не задържат вода, която замръзва и ги руши.

За да се придвижат обаче всички тези планирани дейности, на сесията на 24 март е необходимо Общинският съвет в града да даде съгласието си, след което, те ще стартират.

Exit mobile version