Административно наказание „Глоба“ в размер на 100 лв. наложи Районният съд на местен жител за дребно хулиганство. Нарушителят се е признал за виновен и е дал обяснения, в които изразява съжаление за деянието си и се разкайва.

На 30.11.2018 г. около 09,00 часа сутринта, нарушителят отишъл в ОУ „Петко Каравелов“ в гр. Асеновград, като поводът за посещението му било обаждане на негова приятелка, че възпитателките в ресурсния кабинет са направили забележка за хигиената на детето й. Нарушителят влязъл в ресурсния кабинет на училището,  заедно с приятелката си, като предизвикал скандал, започнал да се разправя на висок глас с две от учителките. В хода на конфликта, същият се опитал да удари първоначално едната възпитателка, а след това и другата, но не успял тъй като бил спрян. През цялото време, нарушителят се държал агресивно, викал на висок глас и отправял закани, че ще се разправя с учителите извън училището. Агресивните и непристойни действия на нарушителя предизвикали възмущение, както на присъстващите на скандала учители, така и на децата, които се намирали  в кабинета.  По случая бил подаден сигнал до Районна прокуратура Асеновград, по повод на който била заведена прокурорска преписка.

Същата е прекратена от наблюдаващия прокурор с постановление за отказ да бъде образувано наказателно производство и материалите били изпратени на РУ на МВР – Асеновград, за административно наказване на нарушителя по реда на УБДХ. В резултат на това, срещу нарушителя  бил съставен акт за констатиране на дребно хулиганство от 22.02019 г., който му бил предявен и същият го подписал без възражения.

При така установената фактическа обстановка, съдът намира, че с деянието си нарушителят е осъществил от обективна и субективна страна състава на административното нарушение по чл.1 от УБДХ, изразяващо се в нарушаване на обществения ред и спокойствие, нямащи характер на престъпление по чл.325 от НК поради по-ниската степен на обществена опасност на деянието. Налице е непристойна проява, изразена чрез грубо и скандално държание, изразяващо се в извършване на заплашителни действия и отправяне на обидни реплики към учители в ресурсния кабинет на ОУ „Петко Каравелов“ – Асеновград, при изпълнение на техните функции, довело до нарушаване на обществения ред и спокойствието на гражданите, поради което следва на нарушителя да се наложи наказание по чл.1 от УБДХ.

Отчитайки степента на обществената опасност на конкретното деяние и на нарушителя, с оглед на цялостния контекст на установената фактическа обстановка, данните относно личността на нарушителя и неговото имотно състояние, съдът счита, че с оглед целите на индивидуалната и генералната превенция, на нарушителя следва да се наложи по-лекото от двете алтернативно предвидени наказания в разпоредбата на чл.1 ал.1 т.2 от УБДХ, а именно административно наказание „Глоба“ ориентирано в минималния размер на този вид санкция, предвидена в закона, а именно в размер на 100 лв.