Снимката е илюстративна
Снимката е илюстративна

 27 филма с различни програми за вселената ще могат да гледат асеновградчани и гости на библиотеката в града.

Японският образователен планетариум е разположен в Мултифункционалната зала „Коста Форев“, в която от няколко години се реализира проектът „Приказките оживяват“. В него, с помоща на мобилна технология, наречена „разширена реалност“, всеки приказен герой от паната се разпознава от специално мобилно приложение. Чрез него посетителите могат да се запознаят със съдържанието на приказката, главните герои и сюжета, в рамките на до 3 минути.

В Мултифункционалната стая в Градската библиотека, реновирана през 2018 г . са съхранени стенописи с приказни сюжети на асеновградския художник Коста Форев. Със средства на неговата дъщеря – Ламбриана Форева и с финансовата помощ на библиотеката, „Стаята на приказките“ получи нов облик.

В деня на 80-тата годишнина от рождението на Коста Форев, функциите на едноименната зала се разшириха с новата придобивка – планетариум. Той е доставен от Япония и е закупен със средства от награда на фондация „Снежана Янева” от конкурса за иновативна библиотека.

Отпуснатата сума е в размер на 700 лева. Библиотечната институция съфинансирана с близо 300 лева за закупуване на 27 диска с различни програми за вселената. Изображението на обектите се проектира на тавана в стаята, а филмите се представят на специален екран в залата.

Ръководството на Градската библиотека в Асеновград посочва, че Планетариумът дава възможност да се започне нова дейност  за работа с деца, насочена към астрономията. Целта на „Пътешествие във вселената” е да провокира интереса на малките посетители към изучаване на космическите обекти и явления. Откриването на програмата ще бъде  на  8 март т. г. …..