Телевизия ТВ САТ КОМ

Градската библиотека с одобрен проект за обновяване на библотечните фондове

В края на месец април Министерството на културата обяви конкурсна сесия за финансова подкрепа на библиотеките при обновяване на фондовете им с книги и други информационни източници по Програма „Българските библиотеки – съвременни центрове за четене и информираност” 2020 г.

Конкурсната сесия е на обща стойност 1 млн. лв. и е насочена към Националната библиотека, регионалните и общински библиотеки.

Постъпили са 44 проектни предложения на обща стойност 868 125,84 лв. От тях са одобрени 36 проекта, които са на обща стойност 714 385 лв. Градска библиотека „Паисий Хилендарски” е сред одобрените библиотеки, които ще получат субсидията от Министерството на културата за закупуване на нови книги.
Стойността на проекта е за 11 999,43 лв., с които ще бъдат закупени общо 887 тома. Избраната нова литература е от общо 131 издателства, като 23 % от новите книги ще бъдат от български автори.

Цялата сума се осигурява от Министерство на културата, без съфинансиране от бюджета на библиотеката. Проектната разработка на библиотеката е съобразена с
информационните и културни потребности на гражданите в нашата община. Включени са заглавия от художествената литература, литературата за деца, справочната и научно-популярната литература, издирена от български издателства.

Градска библиотека „Паисий Хилендарски” кандидатства с проекти по програмата на Министерството на културата „Българските библиотеки – съвременни центрове за четене и информираност” от 2006 г. насам. За 2019 г. е сред малкото библиотеки с одобрени проекти и по двете сесии.

След подписването на договора, закупуването и обработката на новите заглавия вероятно до края на годината новите заглавия вече ще бъдат сред читателите ни.

Exit mobile version