Гвардейският представителен духов оркестър откри есенното издание на пловдивския 5- ти Международен фестивал „Дни на музиката в Балабановата къща“. Заради дъждовното време, концертът се проведе в концертната зала на Академията за музикално, танцово и изобразително изкуство в Пловдив, вместо на Античния театър. Това, обаче, не попречи на оркестъра да разгърне уменията си и да заплени публиката със своите изпълнения.
  
Музикантите, които имат честта да посрещат официални лица в цяла Европа, гостуваха в града под тепетата, като изявата им бе част от празниците на Старинен Пловдив. Гвардейският оркестър е носител на немалко международни и национални награди. Още в самото начало на концерта, на гвардейците бе поднесен поздравителен адрес от името на Съюза на българските музикални и танцови дейци. А оркестърът, от своя страна, зарадва аудиторията с множество изпълнения, които карат кожата да настръхне, а пулсът да се учести. Солисти на Гвардейския оркестър в този тържествен концерт в Пловдив бяха небезизвестните Еделина Кънева и Марчо Апостолов. Не бе пропуснато, разбира се, и предизвикателството за всеки духов оркестър. А именно- така нареченият „Славянски“ или „Сръбско- руски марш“, който е бил написан благотворително- за събирането на помощи, които да бъдат дарени на пострадалите по време на Руско- турската освободителна война военнослужещи. В репертоара на Гвардейския оркестър са не само класическите композиции. Момчетата умеят и изпълняват, както филмова, така и фолклорна музика. А най- атрактивната композиция, която Националният гвардейски оркестър на България представи пред пловдивската аудитория, бе последната. Защото не бе възможно да се осъществи концерт на гвардейците, без да бъде изпълнен Маршът на българската войска. Това произведение, придружено с хореография, изправи на крака публиката, която, след края му, избухнаха в аплодисменти.
  
Снощният концерт бе посветен на 135- тата годишнина от създаването на Гвардейския представителен духов оркестър. А телевизия ТВ САТ КОМ е медиен парньор на събитието.