Христо Пецанов
Христо Пецанов

За поредна година асеновградчанинът Христо Пецанов е късметлията, който хваща ритуално хвърления богоявленски кръст в село Бачково. Вярва се, че този, който е извадил кръста от водата, ще бъде здрав и щастлив. Заедно с него в студените води скочиха повече от 20 смелчаци.

Христо скача за кръста от 15-годишен и със сигурност ще го прави отново. Той пожела на всички да са здрави, най-вече на имениците, които празнуват днес.

На 6 януари, когато Православната църква чества празника Кръщение Господне – Богоявление, ефимерият на бачковската обител, негово високопреподобие архимандрит Григорий, отслужи празничнот богослужение и освети водата.

Ритуалът по „хвърлянето“ на Богоявленския кръст беше предшествано от литийно шествие. На ритуала присъстваха братята на обителта, полковник Красимир Ташев, командир на Военно формирование 24490, военнослужещи от IV-ти артилерийски полк в Асеновград, жители на Бачково и много гости. Игуменът на манастира, Негово преосвещенство Величкият епископ Сионий присъства на празничния ритуал в Пловдив.

Целият ритуал по „хвърлянето“ на кръста в с. Бачково, очаквайте тази вечер в новините по ТВ САТ КОМ.