Днес е Възкресение Христово. Това е най-големият празник за православните християни. Нарича се още Празникът на всички празници. Счита се, че Възкресението на Иисус е най-великото събитие в историята на човечеството. В християнството р Възкресение Христово се чества на третия ден, след като е разпънат на кръст и погребан. Жените мироносци първи са видели празната гробница. Иисус се явява на Мария Магдалена и на апостолите. Със своята смърт Божият Син изкупва греховете на човечеството, а възкресението му дава надежда за живот след смъртта.

Великденският поздрав на български език е „Христос Воскресе!“ (пише се със „с“, а не със „з“). Форма, запазена от старобългарски. Тя има за цел да внушава древност и величие.

Червените яйца са символ на христовата мъченическа кръв, а козунакът е символ на агнеца божий – Иисус Христос. Традицията повелява за празника на трапезата да присъстват боядисани яйца. С боядисани яйца се чукат за първи път в нощта след Възкресение Христово. Най-щастлив е този, на когото яйцето остане здраво – той ще бъде здрав през годината. Много характерни за Великден са и козунаците. След дългия пост на празничната трапеза присъства и агнешкото месо.

Днес именици са: Велик, Велика, Велико, Велин, Велислав, Величка, Величко, Велка, Велко, Вельо, Вили, Витан .

За времето от Великден до Петдесетница хората продължават да се поздравяват с „Христос Воскресе“.

Екипът на ТВ САТ КОМ честити празника на всички българи. „Христос Воскресе!“.