В детските градини „Асенова крепост“, „Никола Вапцаров“ и „Дружба“, които се включиха в дарителската кампания на БЧК „Деца помагат на деца“ вече започнаха да се събират първите помощи. Дрехи, одеяла, хигиенни материали и храни за децата от българските неделни училища в Украйна ще се събират до сряда, включително.

Дарителската кампания на Министерството на образованието и науката  започна на 16-ти март и ще продължи до 23-ти, като събраната хуманитарна помощ ще се транспортира в основния пункт на БЧК в Пловдив в четвътък. Родителите, деца и учители даряват хигиенни материали, фенерчета, продукти от първа необходимост, раници и други.

След края на кампанията пакетите ще бъдат транспортирани от БЧК до границата на Украйна и приети от местния Червен кръст, като ще се разпределят на българите в градове и села в Украйна.

Разпределянето за нуждаещите се ще поемат 12 организации на българи в засегнатата от войната държава. Те заявиха пред МОН готовност да организират собствен транспорт и да раздадат продуктите на децата и семействата им, казват от МОН.