Днешният ден дава началото на силни магнитни бури през следващите дни. Те ще предизвикат раздразнителност и нервност в хората, предупреждават здравни специалисти.

По време на магнитните бури при здравите хора се наблюдава раздразнителност, главоболие, сърцебиене, трудно справяне със служебните задължения и най-вече проблеми със съня, тъй като магнитните полета влияят на естествения хормон на съня.
Най-засегнати, обаче, са хората с хронични сърдечно-съдови заболявания, тъй като се получава рязко колебение на кръвното налягане.
По време на магнитни бури с около 10% се покачва броят на инфарктите и инсултите след рязко повишаване на кръвното налягане. Човек става по-импулсивен и раздразнителен. Всичко идва от проблемния сън, уточняват специалистите.
Като дни с неблагоприятни геофизични излъчвания са упоменати за юли т.г. : 13, 14, 15, 21, 22 юли. Предполагаемият ден на изключително силни геомагнитни смущения е на 13 юли, като бурята е с код G1 степен.

С по-силни магнитни смущения са дните 14 и 22 юли.
Пребивавайте колкото може по-малко на открито. Ако сте навън, не се излагайте продължително време на слънце, обърнете внимание на нервната и сърдечно-съдовата система и намалете физическото натоварване, съветват лекарите.