Община Асеновград в партньорство с Фондация „Искам бебе” ще бъде част от Националната акция за повишаване информираността за донорство на генетичен материал и репродуктивното здраве. За целта ще бъде организирана информационна кампания, в която асеновградчани ще имат възможността да се запознаят с методите и да си отговорят на множество въпроси. Планира се домакин на събитието да бъде Градска библиотека „Паисий Хилендарски” в Асеновград, а датата на провеждане е 25.04.20 г. Специални гости на събитието ще бъдат лекари –специалисти, които провеждат консултации с двойки с репродуктивни проблеми. Медиците ще могат да насочат желаещите по стъпките как да станат донори на генетичен материал.
Емилия Христозова, която е координатор за област Пловдив, обясн накратко какво представлява процедурата. Тя самата също е преминала през нея и през април ще разкаже усещанията от първо лице пред асеновградчани. Донори на генетичен материал могат да станат както жени, така и мъже. Интервенцията е напълно безопасна за пациентите и почти безболезнена, увери Христозова. Цялата процедура при жените трае около месец, провежда се стимулация на яйчниците, като идеята е в резултат да бъдат извлечени няколко узрели яйцеклетки. „Чрез донорството всяка дама, която е станала майка, сега има възможност да дари част от себе си на други, които искат да бъдат родители”, каза Емилия Христозова. Тя уточни, че една жена може да стане донор до 3 пъти, в зависимост от състоянието й. Изискване е донорката да е на възраст до 34 г. и да е раждала поне веднъж. Преди да се предприемат каквито и да е действия, на пациентите се извършва пакет от изследвания. Донорството е напълно безплатно за включилите се. Мъжете също могат да даряват еякулат – от 8 до 10 пъти.
В информационната кампания в Асеновград ще имат възможността да се включат всички заинтересовани по темата. Освен признати специалисти в областта на репродуктивното здраве, на срещата ще бъдат поканени и лекари от града, както и семейства, получили финансова подкрепа от общината по „ин витро” програмата и благодарение на това – станали родители. В неформални разговори с присъстващите те ще споделят своя опит, проблеми и открити решения.