градинката до Гарата
градинката до Гарата

Ден преди да бъдат отсечени 30 стари дървета в градинката до Гарата в Асеновград  заради инвестиционните намерения на собствениците на терена – „ИСТРЕЙД ” ООД, гр. Асеновград, с управители: Светлин Суров и Илия Суров, на сайта на Общината е публикувана Заповедта за отсичане на дълготрайна растителност във връзка с реализацията на обект  „Жилищна сграда с магазини, офиси и подземен гараж“. Заповедта на кмета на общината, подписана възоснова на заявление, подадено от собствениците на имота, е публикувана на 4.03.2022 г. (петък), а в съботната утрин набелязаните за отсичане дървета бяха отрязани.

В уведомлението от Общината се посочва, че при извършения оглед на място е станало видно, че съществуващите в зелените площи дървета възпрепятстват изпълнението на проекта и извършването на строително-монтажните дейности на обекта. Комисията, назначена със заповед на кмета, която е извършила огледа и е включвала и външни експерти, и правоспособен ландшафтен архитект, e изготвила фитосанитарната оценка на съществуващата дървесна растителност. На базата на нейната оценка са дадени препоръки за премахване  на 21 броя дървета, след заплащане съгласно Приложение № 3 от Наредба за изграждане и опазване на зелената система на територията на Община Асеновград, за които следва да се извърши компесаторно засаждане на нови, подходящи за района видове дълготрайна дървесна растителност.

Съгласно изготвената оценка за обезщетение на причинените неотстраними щети на дълготрайната декоративна дървесна растителност и озеленените площи по Приложение №3 от Наредба за изграждане и опазване на зелената система на Община Асеновград, заинтересованите лица дължат обезщетение в размер на 6 800 лв. за 20 броя широколистни и 1 брой иглолистно дърво, казват още от Общината.
За останалите 9 броя дървета, собственикът не дължи обезщетение, тъй като се намират в лошо фитосанитарно състояние и са за премахване.
Ето какви дървесни видове са били отсечени общо в гаровата градинка:
  • Сребролистна липа (Tilia argentea) – 14 бр.
  • Ясенолистен явор (Acer negundo) – 3 бр.
  • Американски ясен (Fraxinus americana ) – 3 бр.
  • Ароматен либоцедрус /Libocedrus decurrens/ – 1 бр.
  • Китайски мехурник /Koelreuteria paniculata/ – 1бр.
  • Каталпа /Catalpa sp./ – 1бр.
  • Източна туя /Tuja orientalis/ – 2 бр.
  • Обикновена акация /Robinia pseudoacacia / – 4 бр.
  • Конски кестен /Aesculus hyppocastanum/ – 1 бр.

Отсичането и премахването на коренищния отпадък е за сметка на собственика, като той е задължен и да засади компенсаторна растителност от 21 (двадесет и един) броя дълготрайни декоративни едроразмерни дървесни видове в терен публична общинска собственост, по предписание за вид и размер.

Всички дървета трябва да бъдат едроразмерни с бала пръст: диаметър на бала пръст 0,80м., височина на дървото над 2,50м. (без балата), обиколка на
стъблото на височина 1,20м (10-12см), право стъбло без видими наранявания, добре оформена корона с минимум 5 основни разклонения, укрепване на широколистни дървета с два броя дървени кола (Ф10см., височина на колчето 2м. и ликово въже).
Засаждането на компенсаторната растителност да се извърши в подходящ посадъчен сезон, но не по – късно от 31.12.2022 г., пише още в заповедта от кмета на града.

Административният акт, пише още в съобщението на Общината, трябва да се оповести

по реда на Административно процесуалния кодекс, на интернет-страницата на Община Асеновград, както и на информационното табло в центъра за Административно обслужване на гражданите, ет.2, в сградата на общинска администрация.
Заповедта подлежи на обжалване в едномесечен срок пред Административен съд – Пловдив, съобщават в заключение от общинска администрация.