Избрана е вече фирмата изпълнител на обществената поръчка за почистване, поддържане и възстановяване на дъждоприемни шахти на територията на община Асеновград. Подадените оферти за конкурса бяха точно две, а определящ критерий за избора беше най-ниската предложена цена.

Фирмата, която в следващите 12 месеца ще е задължена да почиства и поддържа дъждоприемните шахти по улиците на града е отново тази, която до момента извършваше дейността, а именно „Ерика Корп” ООД. Кандидатите, подали оферти за поръчката бяха двама – те и фирма „Запрянови 03” ООД. Въпреки, че основният критерий за избор на изпълнител беше ниската цена, а офертата на  „Запрянови 03” ООД  беше с близо  5 000 лв. по-ниска от тази на „Ерика Корп” ООД, предпочетената за изпълнител фирма не е тази, подала най-изгодна оферта.

Тричленна комисия от общината е разгледала двете оферти и изискваните сертификати, изрично упоменати в документацията. Фирмата, отпаднала от конкурса е предоставила сертификати, с които гарантира успешното управление в областта на промишленото, пътното, жилищно, ВиК строителство, строежи от високо строителство, прилежащата му инфраструктура, хидротехническо строителство и опазването на околната среда и др.., сходни с предмета на поръчката: почистване на дъждоприемни шахти.

Въпреки тези солидни гаранции комисията е решила, че сертификатите не включват почистване на дъждоприемни шахти, затова е стигнала до заключение, че офертата на фирма „Запрянови 03” не отговаря на условията в обявата и не е допуснала тяхната оферта до оценка и класиране, независимо, че освен всичко друго те са дали и най-изгодната за общината оферта.  

Обществената поръчка за поддръжка на дъждоприемните шахти, беше с прогнозна стойност до 70 000 лв. без ДДС. Офертата на „Запрянови 03” ООД „ е на стойност  59 591 лв. без ДДС, а тази на „Ерика Корп” ООД – 64 634 лв..

Освен за шахтите в Асеновград, спечелилият конкурса ще трябва да почиства и поддържа уличните оттоци и транспортирането на отпадъците до депо за ТБО в селата: Тополово, Леново, Мулдава, Козаново, Конуш, Нареченски бани, Бачково и Червен.