Асеновградски баири

На 7 и 8 май ще се проведе седмото издание на състезанието „Асеновградски баири“.

Надпреварата включва планинско колоездене и планинско бягане, както и множество забавления на открито. 45 км е разстоянието на най-дългата дистанция – тя е за колездачите, а 40 км е за бегачите.

Форматът на събитието е фестивал. Провежда се в два дни – по един за бягане и
колоездене, предвидени са и детски стартове за двете дисциплини. За тях, освен медали, ще има томбола с награди и лакомствата.
Новото през тази година е въведената категория електрически велосипеди.

„Като част от бъдещето, те позволяват на по-широк кръг от хора да спортуват и да са в планината. Така по-лесно преодолими са умора,травма, специфични двигателни потребности. На колкото повече хора се покажат колкото може повече възможности да са в здравословно движение и в природата, толкова по-голяма е вероятността да се повиши двигателната култура и природосъобразния начин на живот, а от там и нивото на възпитание и ценности като цяло. Така че, хем сме модерни, хем отворени към нови предизвикателства. А в рамките на самото състезание всеки желаещ ще може да си вземе електрически велосипед под наем, предварително заявен.“, споделят организаторите.

И този път сърцето на събитието ще бъдат доброволците. Те ще са на пунктовете,
по трасето, на старт-финала и ще се грижат за комфорта на състезателите и доброто им
настроение.

Трасетата ще преминат през различни, интересни и емблематични участъци: Вековни чинари, скривалището на Васил Левски (в манастира „Св. Петка Мулдавска);
защитеното Родопско лале; връх Анатемата; през старта на парапланеристите в Добростан, през находище на уникалното и защитено в световен
мащаб цвете Хаберлея (което благодарение на способността си да изпада в състояние
на анабиоза е оцеляло 2 млн. години), през резерват Червената стена, през красиви
панорами, стръмни баири, зашумени дерета, клокочещи потоци.

На фестивала ще има Бирена миля, рок концерт, шеговити закачки по трасетата в
планината, домашна баница, традиционните за Асеновград станимашки сърмички, както и дегустация на вино.

Трасето разбира се е съгласувано с Държавно горско стопанство. Взети са всички мерки да не се излиза от пътеката и да не се нарушава неприкосновеността на флората и фауната на територията на резервата.
Стартът и тази година е от Централния площад на града, а регистрацията е отворена до 30 април 2022 г. Участието на децата е безплатно.

Допълнитена информация може да получите и тук:

Начало


https://www.facebook.com/asenovgradskibairi