9 български компании разследва европейската прокуратура. Те са  заподозрени в извършване на измами, а целта им е била получаване на средства от ЕС. Претърсвания са проведени в София и други градове в областите София, Перник и Монтана на 22 март. Били са разпитани 10 заподозрени.

Разследвани са мениджъри, собственици и представители на фирми, кандидатствали и получили средства от ЕС по оперативна програма „Иновации и конкурентоспособност“, програма, насочена към малките и средни предприятия, която има за цел да подобри развитието на българската икономика. Лицата са заподозрени в участие в организирана престъпна група и за представяне на неистински документи, чрез които се цели незаконно придобиване на средства.

По искане на ръководещия европейски делегиран прокурор и с разрешение на българския Специализиран наказателен съд, Главна дирекция „Борба с организираната престъпност“ е извършила 25 претърсвания на къщи, офиси, складове и на  превозни средства. Иззети при обиските са голямо количество документи и оборудване, както и  техника – самосвали, багери, челни товарачи, на стойност 6 млн. евро. Рзследването продължава.