Доктор Грудев положи венец пред барелефа на Апостола при Мулдавски
манастир „Света Петка“.

Кметът на Асеновград доктор Христо Грудев се поклони пред подвига на Васил Левски. „Поднасяйки венци и цветя пред барелефа на Апостола при манастир „Света Петка“, всички ние изразихме своята признателност към саможертвеното му дело. Левски е част от нашата идентичност. Наш дълг е да следваме неговите стъпки и никога да не оставяме духът и ликът му да потънат в забрава. Той е надеждата и вярата ни, че можем да бъдем обединени и силни“, каза Грудев и поднесе венец пред барелефа на
Васил Левски в знак на признателност и почит.

Пред Апостола се поклониха и председателят на Общински съвет-Асеновград,Драгомир Георгиев, съветници, организации и стотици граждани. Множеството асеновградчани и гости на града, желаещи да положат венци и цветя пред лика на великия революционер, се стекоха до Мулдавски манастир „Света Петка“, като се включиха в традиционния поход-поклонение. Панихидата започна точно в 12:00 ч. със заупокойна молитва в памет на Васил Левски, изречена от асеновградските свещеници ставрофорен свещеноиконом Йордан Георгиев, отец Стефан и отец Никола. След това, слово пред присъстващите произнесе доктор Шинка Дичева-преподавател по български език и литература в МГ „Академик Кирил Попов”-Пловдив.

„Днес отбелязваме 147-мата годишнина от деня-от онзи страшен миг, в който Левски произнася страшните думи: „Всичко, каквото съм сторил, сторил съм го за народа си!“. Взема своето последно причастие от поп Тодор и биде обесен. Без страх. Героично! Славно отива към бесилото. Защото знае, че това е достойната смърт. Защото всеотдайно е вярвал и чисто е чувствал, че свободата и смъртта са двете страни на един и същи образ“, каза Дичева. Тя припомни за вярата на Левски, че може да промени мисленето на робите и да убеди хората с цената на живота си да се обединят за святата идея.

Доктор Дичева посочи, че именно Апостолът ни приканва към обединение и ни вдъхновява да вярваме, че българският дух е несломим и силен. В края на словото си тя допълни, че само Левски е показал, че свободата е вътрешно състояние да победиш разединението и омразата, да протегнеш ръка към ближния. В памет на Апостола игуменията на манастира монахиня Юлита раздаде курбан.