Опасен подлез
Опасен подлез

От Министерството на труда и социалната политика, Министерството на финансите и Националния осигурителен институт подготвят механизми за компенсиране на пенсионерите, които при  преизчислена пенсия, включваща ковид добавката от 60 лв., формира сума, по-ниска от получената в края на изминалата година. За това решение институции бяха единодушни.

Идеята е отпуснатите допълнителни средства да компенсират тези случаи, при които има по- малък дохода за месец януари и следващите месеци, като изплащането ще стартира с пенсиите за месец февруари. Тогава пенсионерите ще получат и компенсациите за първите два месеца от годината. Финансовият ресурс за обезпечаване на плащанията ще бъде подсигурен по бюджета на ДОО. Разходът за пенсии и добавки към тях за изминалата година е с близо 2,2 млрд. лв. Той е по-висок, сравнено с този от 2020 г.

На 7 януари Националният осигурителен институт стартира плащането на пенсиите за първия месец на настоящата година, включващо  ковид добавка от 60 лв. Така пенсионерите получиха увеличение на пенсиите си за периода 25-31.12.2021 г.