Повече от 100 кукери и изпълнители на народна музика се включиха в празниците за настъпващата пролет в Марково. Обичаят Кукерство символизира изгонването на злите сили, отминаването на зимата и настъпването на топлите и плодородни дни. Той се радва на малки и големи почитатели.

Празникът започна с дефиле на кукерски групи от различни населени места. Момчета, облечени в атрактивни костюми и с много настроение се отправиха към централния площад на Марково пред читалището „Алеко Константинов 1907 г.“, за да прогонят зли духове и да благословят хората за здраве и берекет. Гайдарският състав към ансамбъл „Еподай“ засили емоционалния дух на гостите. По традиция неделята след Тодоровден се отбелязват кукерските тържества в Марково.

Кукерската група и самодейният състав от карловското село Климент повиши адреналина на присъстващите с чудесните костюми и изпълнения. Те представиха ритуал за прогонване на злите сили и посрещане на пролетта, съпроводени с традиционни български хора и водени от кмета, Мано Манов. По-късно малчуганите от ДТС „Синчец“ с ръководители Кремена и Спиро Гогови към местното читалище повишиха настроението с песни и танци. На сцената свои програми представиха кукерски групи от селата Първенец, Храбрино, Марково и пловдивския квартал „Коматево“, както и състав „Младежки сърца“ с ръководител Диана Иванова и формацията „Паскалев“ – Пловдив. В следобедните часове се проведе конкурс за най-добри маски и костюми, дело на деца и възрастни.

Участниците в кукерския празник получиха грамоти от кмета на Марково, Десислава Терзиева. Сред специалните гости на тържествата бяха заместник-министърът на здравеопазването, Светлана Йорданова, кметът на община Родопи – Павел Михайлов и неговите заместници, Владимир Маринов и Неази Таир, председателят на Общински съвет, Георги Цанков, депутати и съветници. Празничният ден премина спокойно под охраната на няколко полицейски екипа, които пренасочваха движението по обходен маршрут.