Преди 50 години на 8.08.1969 г. е заснета една от най-известните и емблематични обложки на музикалния албум на „Бийтълс“ „Аби Роуд“. На нея фотографът Иън Макмилън заснема как членовете на групата пресичат едноименната улица. Той е имал само 10 минути, за да направи перфектния кадър. Сред множеството фотографии, Пол Макартни избира точно този кадър, защото четиримата са застанали във V-образна форма.

На снимката се вижда как групата пресича улицата отляво надясно, като Ленън води, следван от Стар, Маккартни и Харисън. Маккартни е бос и не е в крачка с останалите членове.

Джон Ленън, Пол Маккартни и Ринго Стар са облечени в костюми, само Джордж Харисън е на различно мнение и е изцяло в деним. Денят е бил слънчев и топъл и Пол, който живеел наблизо, пристигнал по чехли. Но след третия кадър решил, че е твърде топло и ги събул.

Според анализ на снимката на диджей от Лос Анджелис, обаче, Джон Ленън е показан в позиция на ръководител на погребална процесия, Ринго Стар като шофьор на катафалка, а Пол Макартни е мъртвецът, защото е бос и стъпва с десния крак. Третият- Джордж Харисън, е гробарят. Диджеят дори твърди, че на кадъра не е самият Пол Макартни, а негов двойник. Друг интересен факт, който отбелязва диджеят, за да докаже тезата си, е паркираният отляво на снимката бял Фолксваген. Номерът (LMW 28IF) на регистрационната табела той тълкува като вероятната възраст (28 г.), която е трябвало Пол Макартни да навърши наскоро, ако е бил жив, тъй като неговото схващане за символа накрая IF, означава „ако“.

Заради тези изказвания, два месеца след излизането на обложката, се е наложило Пол Макартни да дава интервюта, за да докаже, че всичко с него е наред и е жив.

Впоследствие, след излизането на албума, тази регистрационната табела се оказва най-крадената в историята на Великобритания.

В обложката на албума не са включени нито заглавието, нито името на групата. „Аби роуд“ е единственият оригинален албум на „Бийтълс“, който е издаден като изчистена от надписи снимка. Идеята е на Джон Кош, който работи с групата към онзи момент. Продуцентската къща твърди, че плочата няма да се продава без информация, но се съгласяват да издадат албума. По-късно Кош споделя, че „не беше необходимо да пишем името на групата на корицата … Те бяха най-известната група в света“!

Оригиналната импровизация на четиримата легендарни изпълнители е запечатана и до днес в паметта на феновете. Улица „Аби Роуд“ се превръща в атракция за почитателите на „Бийтълс“. Те продължават да се снимат в същите пози и на същото място.

Първоначалната идея на групата е била да нарекат албума си „Everest“ – на любимата марка цигари на техния звукозаписен инженер. Но за тази цел е трябвало да направят фотосесия на Хималаите, затова се спрели на по-лесния вариант да се снимат на улицата.

Записите за албума „Аби Роуд“ са стартирали януари месец 1969 г., продължили са близо половин година, а последно групата е била заедно в студио на 20.08.1969 г. Издаването се е състояло на 26.09.1969 г. Интересен е фактът, че въпреки че се води предпоследно издаден албум за „Бийтълс“ /финален е албумът „Let It Be“/, записите за него са били последни за ливърпулската четворка.