Екопътека
Екопътека "Кутра"

За ловна стрелба в близост до екопътека „Кутра“ сигнализират граждани, които минават по маршрута с цел туризъм или спорт. Районът е в непосредствена близост до Асеновград, а пътеката, както и цялата местност над града, Асеновата крепост и с. Лясково, ежедневно се посещават от стотици пешеходци или спортуващи.

От няколко дни на едно от информационните табла, поставено от Центъра за местни инициативи и развитие – Асеновград, които поддържат пътеката, ловци от местна ловна дружинка са закачили обява на вниманието на преминаващите граждани, че районът е ловно поле и се използва огнестрелно оръжие.

В райони като този не трябва да се ловува, категорични са гражданите в социалната мрежа. Тя е официална пътека за пешеходен туризъм, маркирана с туристически марки, съфинансирана по проект от Община Асеновград, с качени GPS тракове във всички големи сайтове и карти, съгласувана и с ДГС, казват те.

„Точно този район е стопанисван от дружинка „Асеновград-1 и квартал Долни Воден“, към ЛРД „Сокол“ Асеновград. Изключително добра европейска практика е да се поставят такива осведомителни табелки за това, че районът е ловно поле, с цел запазването на живота и здравето на хората. Чувайки изстрели, те да знаят, че в района се провежда организиран, законен лов.“, коментира за ТВ САТ КОМ, председателят на ЛРД „Сокол“ в Асеновград, д-р Георги Хаджиламбрев.

Д-р Георги Хаджиламбрев, председател на ЛРД „Сокол“ Асеновград

Няма опасност за преминаващите по пътеката граждани, категоричен е той. „Има правила за провеждане на лова и колегите са спазили абсолютно всички норми. Както има правила за движението по пътищата и който ги наруши, си носи отговорността, същото е и с боравенето с огнестрелно оръжие. Има разрешителен режим, който е уреден в Закона за лова и опазване на дивеча.

През участъка, през който преминава и екопътеката, се провежда лов и занапред ще се провежда и нищо не може да промени това, категоричен бе председателят на асеновградското ЛРД. „От там започва районът на дружинката, надолу също е район, само че е оставен като т.нар. „резерват – почиващо поле“. Оттам нагоре всичко е район на дружинката и абсолютно законно колегите си провеждат ловните излети. Досега никога не сме имали произшествия с туристи, надявам се, че няма да има и занапред и точно тази информационна табела е превенция в тази посока и поднасям своите адмирации на колегите от дружина „Асеновград 1″ за качественото изпълнение.“, каза още Хаджиламбрев.

Този вид информационни табели ги поставяме на по-деликатни и по-посещаеми от туристи места, обясни той, за да се информират и да не се стресират, ако чуят стрелба. „В най-гъстите и недостъпни места, естествено, че не се слагат такива табели. Няма нормативна уредба и закон, който да ни задължава да го правим, но в една Германия, например, това е масова практика. Ние в Асеновград и в страната сме приели тази практика като изключително положителна като превенция за евентуални проблеми.“

„Това не може и не би трябвало да бъде проблем, защото съгласно Закона за горите и Закона за лова, този район е определен като ловен участък за ловуване от ловна дружинка Долни Воден.“, коментира казуса директорът на Държавно Горско стопанство Асеновград, инж. Слави Богутев.

инж. Слави Богутев, директор ДГС Асеновград

„Тук от години, защото това не е от сега, са спазени всички изисквания на двата Закона. В случая туристите са прочели тази информационна бележка, поставена според изискванията на границата на всички ловни полета, информирали са се. С други думи, в случая няма никакви нарушения на изискванията на Закона за лова. Има ограничване и сигнализиране от ловните дружинки. Хубаво е, че дружинката е информирала туристите, че през събота и неделя е възможно в района да има ловен излет, по време на който се използва огнестрелно оръжие.“, каза Слави Богутев.

На табелката обаче липсва информацията от коя до коя дата тази местност ще е ловно поле, както и как ще се информират хората, в случай, че табелката изчезне по някаква причина. Освен това е добре табелката да информира и откъде започват и къде свършват границите на т. нар. ловно поле.

„Съгласно Закона за лова, ловните излети за лов на дива свиня започват на 1 октомври и приключват към 15 януари.“, обясни Богутев. Тази информация наистина може да се допълни в информационната табелка, каза той и допълни, че влязло в сила тази година решение, разрешава провеждането на ловни излети само през събота и неделя.

„Желателно е през събота и неделя туристите да избягват тези райони или поне да го правят с повишено внимание. В крайна сметка всички трябва да знаят, че ловците плащат не малко такси на държавата за да упражняват ловните си умения и своето хоби.“, каза още директорът на ДГС Асеновград.

Маршрутът на екопътека „Кутра“ е около 5 км и се изминава за близо 2 ч. и 30 мин, теренът е поносим дори за деца на 5 год. По пътя има 12 параклиса и 2 църкви. Туристите могат да видят в подходящите сезони до 25 вида растения, включени в Червената книга на България.

Пътеката, наречена „Екопътека на здравето, родолюбието и опазването на биоразнообразието беше облагородена и официално открита през 2018 г. от Центъра за местни инициативи и развитие – Асеновград (Център МИРА), с финансовата подкрепа на Община Асеновград. Към момента част от информационните табла, поставени от сдружението, с общински средства, са счупени и липсват, сигнализират от там, а обявата от ловната дружинка е поставена на едно от оцелелите техни табла.

Дали сдруженците ще поставят нови, към момента не е ясно, но едно е сигурно – преминаващите в района на екопътека „Кутра“ туристи, спортисти или просто разхождащи се граждани, да го правят с повишено внимание през почивните дни, когато в района може да има организиран лов. Или просто да го избягват до средата на януари, когато приключва ловния сезон.