Световната седмица на кърменето бе отбелязана в Асеновград през уикенда. Няколко майки се събраха в парка до лятното кино в града, за да коментират проблемите в тази област и да споделят опит и идеи с други, на които тепърва им предстои да кърмят. Инициатори от градове от цяла България се включиха в честването на Световната седмица на кърменето, която стартира на 01.08.13 г. и ще продължи до 07.08.13 г., както ви информира ТВ САТ КОМ преди дни. Асеновградски майки също станаха част от ентусиастите и кърмиха малчуганите си в градинката до бившето лятно кино в града. Срещата се проведе под мотото „Бебешко кафе“. Докато кърмеше детето си, смелата майка Диана, сподели пред нашия екип, че инициативата е много добра. Тя сподели още, че в Асеновград подобно честване се провежда за първи път и може би, затова няма толкова засилен интерес. Диана разказа, че тя е решила да се включи в инициативата, защото при разждането на първото й дете, тя е имала проблеми с кърменето. Главно това е и причината младата майка не само да се включи в инициативата, а и да стане една от организаторите на акцията.
   И макар интересът към проявената инициатива в Асеновград тази събота да не бе толкова голям, колкото в други части на страната, присъстващите бъдещи и настоящи майки останаха доволни от проведената среща. Те споделиха, че от една страна, са успели да научат неща за кърмачеството, за които до момента не са били информирани. Бременните жени, пък, които присъстваха на срещата, разказаха, че са се запознали с кърменето, като дейност и са научили каква е ползата от него.
Световната седмица на кърменето се празнува от 1992 година. Създаването й цели да бъдат възстановени практиките на кърмене, които в последно време не са толкова застъпени като дейност при отглеждането на дете.

 

 

 

Репортер: Атанаска Маркова