Близо 51 700 ученици от първи до четвърти клас се върнаха в клас на 10 ноември. Това стана , разбира се, след съгласието на родителите и след попълване на декларация за тестването на децата за Ковид-19. Учениците от област Пловдив и съответно от Асеновград не бяха сред тях. Данните от регионалните управления по образованието сочат, че през настоящата седмица  в клас са влезнали точно 3508 класове. Още 970 паралелки, като малко над 1570 паралелки бяха в столицата.

Общият брой на положителните проби за наличие на инфекцията сред участниците не 19. Позитивен резултат сред педагозите са дали 9-ма.

При неподагогическия персонал има 3 положителни проби.

Немалък бе броят на доброволците, които се включиха в процеса на тестването. Както бе и изискването от министерството на здравеопазването, всички те имаха необходимия “ зелен сертификат“. По- голямата част от доброволците бяха родители, имаше също така медицински сестри, медиатори и студенти по медицина.

Заради изборите, този понеделник – 15 ноември,  обучението ще бъде в електронна среда. Ученици от първи до четвърти клас от Асеновград, ще могат да се върнат в училище чак във вторник, при създадена предварителна организация и със съгласието на родителите за провеждането на тестване два пъти в седмицата.

При приключили две обществени поръчки  на здравното министерство се очакват допълнителни 1 460 000 теста, с което  ще се осигури  присъственото обучение на малките ученици за месец. По-големите ученици ще се върнат в клас, когато бъдат доставени достатъчно количество тестове, уверяват от МОН.