Чешмите, от които тече минерална вода у нас, не са много. Една от тях се намира в асеновградското село Леново. Всеки ден, но най-вече през почивните дни, тук се стичат множество хора, за да си напълнят от водата. От известно време обаче нейният цвят е променен, забелязват хората, поради което се отказват да напълнят своите туби или поне споделят, че няма да ги използват за пиене. Докато бяхме край чешмата, още хора се отказаха да напълнят приготвените от тях съдове за вода. За проблема алармира и народният представител Димитър Гюрев, който също има къща в селото и който заяви, че ще подаде сигнал за случая.

Отправихме запитване към Община Асеновград в тази връзка. Получихме отговор, че въпросната чешма е общинска, както и че споменатият цех, бутилиращ минералната вода, е с нови собственици. Той работи с по-малък капацитет и интензитет, поради което, когато помпата, изпомпваща вода през 180-метрова метална тръба, не работи, налягането е по-слабо и не може да се изчисти ръждата, получена от корозията с времето. Това е причината водата да е мътна именно само през почивните събота и неделя, когато помпата не е включена и по-малкият дебит не успява да изчисти по естествен път корозиралите части,обясниха от градската управа.
Кръстьо Момчилов, чийто баща е един от сондьорите, благодарение на който минералният извор е изведен, също сподели, че единствено събота и неделя е налице този проблем и е особено важно той да бъде решен.

Няма как да не споменем и че само на няколко метра от чешмата се намира друга лековита вода. Тя е богата на сяра и много хора я използват за лечение на кожни и артритни заболявания. Такова богатство обаче не би трябвало да изглежда и да се стопанисва по този начин. Мястото отново е общинско, като около него има и частни имоти. Става ясно, че до момента не е имало инвестиционно намерение към него, но и от Общината заявиха, че ако има такова, ще бъде поставено условие да остане безвъзмездния достъп на хората до извора, което вероятно е и причината да липсват инвеститори. Но от общинската управа все пак заявиха, че има планове мястото да се реновира. Кога, засега не е ясно.