Телевизия ТВ САТ КОМ

Митрополит Николай освобождава християните от задължението да присъстват на обществени богослужения

Днес Пловдивският митрополит Николай разпространи обръщение до православните християни в неговата епархия с насоки за поведение в ситуацията на пандемия и извънредно положение в страната. В него митрополитът подчертава, че ставащото е по Божие допущение в дните на Великия пост. Владиката насочва вниманието на вярващите към духовните ползи, които могат да се извлекат от принудителното стоене вкъщи.

В обръщението си митр. Николай съветва православните да използват времето си за по-усърдни молитви в домовете си.

Той заявява също: „С дадената ми от Бога архиерейска власт освобождавам всички верни на Църквата православни християни в богодаруваната ми Пловдивска епархия от задължението да присъстват физически на обществените богослужения в храмовете за срока на обявеното в държавата извънредно положение. Но не мога да им отнема правото, ако те желаят да присъстват, и никой няма да бъде върнат.Като молбата ми е особено настойчива към нашите по-възрастни мирянки и миряни, да се въздържат да идват на църква, освен в случай на крайна необходимост. А дошлите в храма да спазват установената от здравните власти дистанция един от друг.

Митрополит Николай е безкомпромисен, че в Пловдивска епархия, по негово разпореждане, няма да бъде затворен нито един храм. Всеки ден във всеки храм свещенослужителите ще извършват богослуженията, като не престават да се молят за всички хора.

Exit mobile version