Благодарение на европейската солидарност и с осигуреното финансиране за двата програмни периода се обновяват базите на над 1000 училища в страната. Това заяви министър Вълчев в рамките на дискусия, част от платформата за граждански диалог, която се проведе в Кърджали.

В разговора беше отчетен приносът на решенията на общоевропейско ниво към националните политики. Министърът представи и предстоящите проекти по Оперативната програма „Наука и образование за интелигентен растеж“ за подкрепа на учениците и за дигитализация на образованието.

Едно от най-значимите ни предизвикателства е свързано с обхващането и ефективното включване на всяко дете в образователната система. За да се справим са необходими усилията на всички институции и това направихме с Механизма за обхват, допълни Вълчев. Той говори за общата мисия на родители и учители за възпитанието и образованието на децата. Участниците в дискусията коментираха ролята на учителите и изпълнения ангажимент на правителството за увеличение на заплатите.

Председателят на Народното събрание Цвета Караянчева отбеляза, че образованието е приоритет за управлението. Тя благодари на училищата за включването на урок за Конституцията по време на честванията на 140 години от приемането на първия ни основен закон. Народният представител Галя Захариева също коментира, че никога досега не е имало толкова средства и инвестиции в сферата на образованието.