Карааланово училище
Карааланово училище

На една от стените на първото българско класно училище в Асеновград, част от списъка с паметници на културата от местно значение, от скоро е монтирана сателитна чиния, видя камерата на ТВ САТ КОМ.
Караалановото училище е построено през 1881 г. от Георги Карааланов, но сградата е ползвана за училище между 1889 г. и 1906 г. Част от историята на училището са изявени български интелектуалци. Сред тях е Стою Шишков, който е бил директор там.

Община Асеновград започна първи стъпки за спасяването на известното училище, тъй като въпреки важността му за асеновградчани, от години се руши и стои под ключ. Проектът за цялостната му реставрация предвижда ремонт на фасадата, вътрешно укрепване на стълбището, възстановяване на стени изграждане на еркерен балкон. Направено е заснемане, като са приложени фотоси за автентичния вид на училището, за да бъде възстановено така, както е изглеждало в миналото. Проектът предвижда сградата да възвърне и автентичния си син цвят.

В началото на тази година от Общината обещаха с общински средства да се ремонтира първо покривът, а после и укрепване на фасадата, която е също в много лошо състояние. За пълното възстановяване на къщата обаче ще са необходими 540 000 лева. За финансирането не може да се разчита на европейски средства, тъй като част от имота е частен. Идеята е, когато стане готово, мястото да се превърне в музей на училищното развитие в Асеновград, казаха от Общината.

„Опитваме се по максимално коректен начин да достигнем до споразумение със собствениците на останалата част от сградата. Ако не можем да постигнем такова, то ще се наложи възлагане на ремонта на покрива, след което направените разходи ще се изискат по съдебен ред. Считаме, че първо е редно да направим опит да се споразумеем и всяка една от страните, съобразно процента на собствеността, да поеме своите разходи“, обясниха от общинската управа.

Разработен е проект, който вече е одобрен от Националния институт по национално и културно наследство (НИНКН) и съгласуван с Министерството на културата, за ремонт на покрива на Караалановото училище в Асеновград. За целта са издадени и строителни разрешения. В бюджета на община Асеновград са предвидени 70 000 лева, с които ще се реализира I етап от проекта. „Чрез ремонта на покрива ще може да се запази конструкцията на цялата сградата. Такава възможност има в момента община Асеновград, за да направи първата стъпка към цялостната реставрация на историческата ценност, казаха от Община Асеновград. Въппреки предвидените 70 000 лв. за ремонт на покрива и до сега такъв не е предприет.

Междувременно фасадата на старинната сграда се сдоби с телевизионна антена. С чие разрешение е монтирана тя, или е поставена без знанието на отговорните институции, към момента остава неясно. Неясно е също дали ще се предприемат мерки срещу премахването й от сградата на първото класно училище в града.