Телевизия ТВ САТ КОМ

На 1 юли Българската църква почита и паметта на Св. Йоан Рилски Чудотворец

На 1 юли Българската църква почита и  паметта на Св. Йоан Рилски Чудотворец. На този ден мощите на българския светец са преместени от Търново в Рилския манастир.

Свети преподобни Иван Рилски се смята за най-великия български светец и отшелник, небесен закрилник и покровител на българския народ.

След смъртта си през 946 година св. Иван бил погребан в основаната от него Рилска обител, но скоро след това цар Петър (927-969) наредил мощите му да бъдат пренесени в гр. Средец (София). Вероятно тогава този първи и най-велик български светец е бил и канонизиран.

През 1183 г., по време на поредната унгарско-византийска война, унгарският крал Бела ІІІ превзел Средец и отнесъл мощите на свети Иван в своята столица Гран.

Малко по-късно, след като цар Асен І освободил България от византийско робство, мощите били пренесени през 1194- 1195 г. в столицата Търново.

С разрешение на султан Мурад II през 1469 г. монаси върнали мощите в обновения Рилски манастир, където и до днес са предмет на преклонение. Като едно от значимите събития в нашата духовна история, Църквата  всяка година празнува връщането на мощите на св. Иван Рилски на 1 юли.

Автор: Ирина Иванова

Exit mobile version