Телевизия ТВ САТ КОМ

На 18 януари Асеновград ще отбележи 144 г. от Освобождението си

Паметникът на генерал Дандевил

На 18 януари Асеновград ще отбележи 144 г. от Освобождението си от османско иго

Този вторник Община Асеновград ще отбележи 144-тата годишнина от своето Освобождение, с поднасяне на венци и цветя пред паметника на генерал Дандевил в града. Честването ще се проведе при строго спазване на противоепидемичните мерки. Програмата ще започне в 11:45 ч. с концерт на Представителния духов оркестър на ВВС. От 12:00 ч. – пред паметника на генерал Дандевил ще се проведе Заупокойна панихида, отслужена от асеновградски свещеници. Надя Янкова – уредник в Исторически музей Асеновград, ще произнесе слово. Програмата ще продължи с изпълнения на ученици от ОУ „Ангел Кънчев“ и Музейната музикална школа.
Организатори на събитието са община Асеновград, Архиерейско наместничество, Военно формирование 24490 и Исторически музей Асеновград.

„18 януари 1878 година е една много важна дата за нашия град, тъй като, за разлика от доста други населени места в териториите, населени с българи в Османската империя, Станимака, както се е казвал тогава Асеновград, е много особено население, тъй като основния процент от нейните жители се смятат за гърци, за хора с гръцко потекло”, припомни Иван Дуков- директорът на Исторически музей Асеновград.

Exit mobile version