Света Екатерина

Православната църква почита днес покровителката на майките-Света великомъченица Екатерина. Тя е била една от най-образованите жени на своето време. Според преданието християнската светица и мъченица била дъщеря на Конт, управител на Александрия, Египет по времето на император Максимиан. Екатерина е опитала да убеди тогавашния император, че извършва грешка като преследва християните, разказва преданието. Тя успява да привлече към християнската вяра жената на императора и много мъдреци, изпратени от императора да я върнат към езичеството.

Вярва се, че Света Екатерина предпазва децата от болести, най-вече от шарка. Рано сутрин майките с малки деца омесват пита и малко кравайче, което намазват с мед. Питата се раздава за здраве, а кравайчето се окачва на вратата или се хвърля на покрива „за Баба Шарка“.

Днес храмов празник отбелязва едноименният параклис „Св. Екатерина“ към метошката църква „Св. Георги“ в Асеновград, където се съхранява изключително ценна икона на светицата. С решение на Св. Синод от 2015 година този параклис, вече е към Асеновградска духовна околия на Пловдивска епархия, преди това е бил към Бачковския манастир. Въпреки студеното време днес множество асеновградчаните,  посетиха светата обител и се помолиха за здраве пред иконата на Света Екатерина.Архиерейският наместник отец Йордан отслужи празнична литургия. По повод празника пред храм „Свети Георги” бе извършен водосвет и бе раздаден курбан за здраве.