Телевизия ТВ САТ КОМ

На 3 август е Световният ден на динята

На трети август е Световният ден на динята. Празникът е най-популярен в Съединените щати. Според най-ранните свидетелства дини са отглеждани за първи път в Египет преди около 5000 години. Древните египтяни са ги поставяли в гробниците за храна на душите. Според други дивите дини произхождат от Южна Африка. В Китай дини се отглеждат от десети век, а в Европа – от 13-и

В различните райони в България, динята се нарича още карпуза, любеница или бостан. Над 1200 са разновидности на сочния плод, който се отглежда в над 96 държави по света.

У нас, както и по света, динята е любим плод, освен вкусен, така и много полезен. Динята съдържа над 92% вода, не съдържа холестерол и е важен източник на витамини А и С, фибри, калий и амино киселини. Сокът на динята съдържа много електролити, полезни за метаболизма, витамини и минерали, сред които се открояват желязото и калцият. Според възприетата класификация на земеделските култури тя е плодов зеленчук.

В България тази година за 28-ми път ще се проведе и фестивал на динята. Мястото на това любопитно събитие е с. Салманово, шуменско.  Всяка година в края на август там се провежда празника, посветен на вкусния плод. Тази година празникът ще се проведе на 26 август. Ако имате път натам, може да се включите и вие.

Организаторите са замислили игри, изненади за малки и големи, както и конкурси. За Деня на динята са поканени месни хора, както и гостуващи производители не само на плодове и зеленчуци, а и на плетива. По традиция се провеждат състезания по носене на дини под една мишница, надяждане с дини, за изработка на най-красив динен фенер и др.  Местните правят от дините и пъпешите, които отглеждат сладко и ракия.

През август фестивал на динята има и във великотърновското село Никюп.

 

Exit mobile version