За първи път той се чества през 1985 г. по инициатива на ООН, когато световната организация приканва правителствата и неправителствените организации във всички страни да изкажат уважението и благодарността си към доброволците и да дадат по-голяма гласност на дейността им.

На този ден обществото традиционно отдава своята почит към хората, които с безвъзмездния си труд помагат за подобряване на живота на уязвимите и нуждаещите се от помощ, с което допринасят светът да се превърне в по-мирно и безопасно място. Само така хората, усетили положителната енергия и удовлетворението от безкористния труд, от подадената ръка и работата рамо до рамо с други хора, могат да предадат доброволческия дух на останалите – на своите близки и приятели или на някой напълно непознат, но готов да помага като посвещава труда и приятелството си.

Доброволчеството е широко разпространено в западноевропейските страни. От най-обикновените мероприятия като даряване на дрехи и обувки, които вече са омалели и не се носят, до участие в сериозни и опасни дейности.

У нас ангажираните с доброволен труд не са толкова много, колкото е в другите страни и затова България спада сред четирите държави в Европа, в които размера на доброволчеството не надвишава 10%.

В своята 135-годишна история БЧК е най-голямата и с най-големи традиции доброволческа организация в България, която има своя реална мрежа от доброволци в цялата страна, на които може да се разчита в ежедневни и в критични ситуации.

5-ти декември е празник и на БЧК, защото именно благодарение на своите доброволци, организацията успява да осъществи своите уникални хуманитарни функции. По този повод и на този ден  организацията за пореден път отдава заслужено признание за неуморния труд и отдаденост в служба на хуманността. Доброволчеството е кауза, за която е необходимо да притежаваш чисто сърце, състрадание и с много любов да изпълняваш мисията, на която си се посветил.
За работата си с доброволците, през 2007г. БЧК получи високо признание от Международната федерация на дружествата на Червения кръст и Червения полумесец /МФЧК/ЧП/. На официална церемония по време на Общото събрание на Международната федерация на Червения кръст и Червения полумесец в Женева, БЧК бе удостоен с единствената Награда за доброволчество, присъдена за създаването на успешна система за доброволчески мениджмънт.