Site icon Телевизия ТВ САТ КОМ

На 8 юли православната църква почита св.великомъченик Прокопий

Св.Прокопий живял в края на 3- ти век. Бил роден езичник с името Неаний.

Като войник в римската армия той тръгнал на мисия да преследва християните, но корабът му бил връхлетян от буря. Неаний видял в небето светещ кръст и чул глас, който го призовавал да приеме Христовата вяра. Така той се отказал да преследва християните и постепенно станал последовател на вярата, която римляните преследвали. Когато публично изповядал това, го подложили на тежки мъчения и бил хвърлен в тъмница. Тук бил покръстен и приел името Прокопий (преуспяващ).

След отказ да се отрече от християнството бил подложен на още мъчения и обезглавен през 303 година.

В българската народна традиция денят на св. великомъченик Прокопий се почита от пчеларите – затова празникът се нарича още Прокопи пчелар.

На този празник са спазвани и забрани, които се определят от сезонния му характер – селяните не работят на полето или в градините, за да няма градушки, гръмотевици, порои, пожари или тежко засущаване. Вярва се, че който наруши тази забрана „ няма да прокопса“.

Респективно празникът на великомъченик Прокопий се чества „за да прокопса човек“, т.е. да има успех, да му върви работата добре, да е преуспяващ, каквото е гръцкото значение на името на светеца.

Exit mobile version