Site icon Телевизия ТВ САТ КОМ

На „Беланташ“ ще бъде отбелязан Еньовден в неделя

Еньовден е на 24 юни. Православните християни отбелязват на този ден раждането на свети Йоан Кръстител. Именно на тази дата, той е предсказал идването на месията. Обичаите и ритуалите на Еньовден са много интересни. Според езическите вярвания към различни божества и култа към образа на Слънцето, много от поверията и обичаите са свързани с него. Вярва се, че небесното светило прави водата лековита, а сутрешната роса има магична сила. Затова, който си измие очите или пък се претърколи през росата ще бъде здрав. На този ден билкари  посрещат рано сутринта изгрева на слънцето, вдишват лечебния аромат на билките и се прекланят пред великата сила на природата. Вярва се, че лечебните растения имат най-голяма сила преди изгрев слънце, затова е най-добре да се събират по това време. Жените – баячки, магьосници, природолечителки събират сами билките, с които лекуват или пък правят магии. Вярва се още, че в нощта преди преди Еньовден небето се отваря и се прави „мълчана” вода. Въобще, ритуалите на Еньовден са много интересни, смесени между християнски традиции и езическите вярвания. Отбелязването на Еньовден в Асеновград се свързва с ритуала „Калиница“, който е единствен по рода си. Стотици малки булки -„Слънчови невести“ преминват из улиците на града. На Тракийското скално светилище „Беланташ“ също ще бъде отбелязан Еньовден.                              Обичаят там ще бъде изпълнен в навечерието на празника – на 23-ти юни (неделя).
Програчата включва:
– 10:00 ч., в подножието на  : Начало на ритуала – преминаване през арка; наплискване с „мълчана“ вода: прескачане на Еньовия огън за здраве; гощаване с билков чай и питки хляб.
– 12:00 ч., на „Беланташ“: Запалване на Небесния огън от Еньовата буля – жената на Слънцето; развенчаване на стария жрец и избиране на нов тракийски цар от Еньовата буля.
– 13:00 ч., в подножието на „Беланташ“: Свързване на Небесния огън с Еньовия огън. Музикална програма под звуците на родопски гайди и народни песни.

Снимка: Интернет

Exit mobile version