Набези от кафява мечка в чепеларското село Забърдо. Не за първи път животното влиза в населеното място и плаши жителите. А при един от набезите преди време дори са били унищожени добитък и имущество, сподели пред камерата ни кметът Светлозар Балабосов. Той допълни, че вече са уведомени съответните институции. Поискано е разрешение дори за обстрел на животното, но до окончателно решение на проблема така и не се е стигнало все още. Начините за частично справяне със ситуацията все пак има. На оградите на жилищните имотите и на оборите са поставени така наречените „електропастири”. Друг вариант е специални спрейове, с които жителите на Забърдо да се защитават при среща с мечката.
   В селото живеят повече от 600 човека. Те се изхранват предимно със земеделие и дърводобив. В последните няколко месеца кафявата мечка посещава често Забърдо, за да търси храна. Днес нашият екип се срещна с уплашени жители. Асен не е от потърпевшите, на които са нанесени щети по имуществото, нито пък, е виждал животното. Той и негови съселяни, обаче, споделиха, че се притесняват вече да ходят в гората за билки и гъби. А други коментираха, че не смеят дори да излязат от домовете си, тъй като мечката не се притеснява да навлиза в самото село и не се страхува от хора.
   Още интересни подробности по случая и какви мерки са предприети, гледайте в рубриката „Тема от деня” по ТВ САТ КОМ тази вечер след новините.