Охранявани ще бъдат 426 изборни места с 1003 секции
От страна на ОДМВР – Пловдив са взети необходимите мерки за гарантиране на обществения ред преди, по време и след приключване на изборите за общински съветници и кметове на 27 октомври.

Бюлетините и изборните книжа са поставени под постоянно полицейско наблюдение и охрана. Физическа охрана е осигурена за всички 1003 избирателни секции в 426 изборни места в Пловдив и областта.
В дирекцията е създаден временен оперативен щаб за проверка на сигнали за нарушения и злоупотреби с избирателните права, като по етапен ред се уведомява ръководството на МВР и прокуратурата. Организирано е и взаимодействието с Общинска избирателна комисия за своевременен обмен на информация и реакция.

По разпореждане на директора ст. комисар Йордан Рогачев от седмица в определени квартали на населените места денонощно дежурят допълнителни полицейски патрули. На 27 октомври присъствието на униформени и цивилни служители там ще бъде засилено, като ще се следи както за спазването на обществения ред, така и за евентуални нередности, свързани с изборите.

В изборния ден полицейските служители ще изпълняват задачи по обезпечаване на реда и безопасността на движението. Предвид мерките за сигурност и съгласно Изборния кодекс, в изборните помещения няма да бъдат допускани лица, които накърняват добрите нрави, както и носещи предмети, опасни за живота и здравето на гражданите, в нетрезво състояние или употребили упойващи вещества. На всяко закононарушение ще се реагира незабавно.

В седмицата преди провеждането на изборите ОДМВР – Пловдив оказва съдействие на българските граждани, които нямат издадена лична карта или не притежават валидни документи (лична карта или личен /зелен/ паспорт) защото са изгубени, откраднати, повредени, унищожени или с изтекъл срок, да имат възможност да упражнят правото си на глас. За издаване на удостоверение лицето лично трябва да подаде писмено искане в сектор “Български документи за самоличност” на ул. “Волга” № 70 в Пловдив или в службите на тринадесетте районни управления на дирекцията.
Звената ще работят на 26.10.2019 година от 08.30 часа до 17.30 часа, а на 27.10.2019 година от 08.30 часа до 19.30 часа.

От 27.09.2019г. до 04.10.2019г. в Министерството на вътрешните работи ще функционира денонощно открита линия – телефон 02/9822232 и e-mail: izbor@mvr.bg за сигнали, свързани с нарушения на изборния кодекс при подготовка и произвеждането на изборите за общински съветници и кметове.