На Еньовден, който е календарно свързан с лятното слънцестоене, стотици малки невести на слънцето изпълниха улиците на Асеновград. Прелестните малки момиченца, облечени в булчини премени, направиха така, че градът с царското име на Асеня да бъде залят от бяло море от дантели и сатен. По утвърдена в последните години традиция всички каленици се събраха в двора на храма „Св. Николай Чудотворец”, който от тяхното присъствие заприлича на вълшебна бяла приказка. Неповторими една с друга разкошни булчини рокли, ветрила, чадърчета, накити, букети, специално направени за случая прически – всичко това дълго ще бъде помнено от присъстващите на празника.

  След участието в Светата литургия в храма „Св.Николай Чудотворец”, където малките хубави булки получиха причастие и благословията на свещеноиконом Йордан Георгиев, архиерейският наместник на Асеновградска духовна околия поведе калениците на шествие до параклиса „Свето Въведение Богогродично”. Там калениците бяха поръсени със светена вода за здраве и късмет.

    Празничното шествие продължи начело с духов оркестър по улиците на Асеновград, като премина през централния площад на града и приключи в градския парк с награждаване на калениците и с музикална програма.

     Обичаят Каленица е уникален, характерен само за Асеновград. Възникнал е първоначално в гръцките квартали на града, а по-късно се преплел с местните народни вярвания и традиции. Главното обредно лице в обичая е малко момиченце – каленица. В превод от гръцки език „каленица” означава „хубавица”, ”хубава булка”. Каленицата обикновено си има кавалер – момченце, наричано в миналото „стража”. Сред близо 400-те каленици тази година най-малката беше 4-месечната Йоана, а най-голямата – 16-годишната Христина.

За честването на обичая Каленица през настоящата година в Асеновград телевизия ТВ САТ КОМ е подготвила подробен материал, който ще бъде излъчен на 01.07.2012 г. – неделя, в предаването „През дверите на православието” от 18:00 часа.