Награденият проф. д-р Андрея Андреев е доайен на съдовите хирурзи в страната. Той е роден  през 1939 г. в град  Стара Загора. Има три хирургични специалности – „Съдова хирургия“, „Обща хирургия“ и „Военна хирургия“. Също така е завършил  „Здравен мениджмънт“.

През 1967 г. стартира професионалната му кариера във Военномедицинска академия – София като клиничен ординатор по хирургия, а впоследствие е старши ординатор и началник на Отделението по съдова хирургия в същата болница.

За доцент по хирургия в Медицински факултет в Стара Загора е избран през 1988 г. Там той създава и в продължение на 15 години ръководи Клиниката по съдова хирургия към университетската болница в града. През 2018 г. е избран за професор към Медицинския университет в град Плевен, над 40 години е преподавател по обща и съдова хирургия във ВМА и МФ – Стара Загора.

„С огромно удоволствие и благодарност за всичко, което сте направили за нашето здравеопазване, Ви удостоявам с тази награда. Похвално е, че продължавате да помагате на хората и Ви пожелавам още дълго да работите в името на тяхното здраве.“ Това каза министър Кацаров по време на церемонията по награждаване на изтъкнатия съдов хирург проф. Андрея Андреев. Хирургът бе удостоен с Почетен плакет на Министерството на здравеопазването за заслугите му за развитието на медицината у нас и в частност за дългогодишния му принос в областта на съдовата хирургия.