Днес на официална церемония бе даден старта по изграждането на многоетажния паркинг, който ще разполага с хеликоптерна площадка в УМБАЛ „Св. Георги“ – Пловдив. На събитието присъстваха директорът на лечебното заведение проф. д-р Карен Джамбазов, зам. – министърът на здравеопазването проф. д-р Илко Гетов, председателят на Надзорния съвет на Националната здравноосигурителна каса проф. Момчил Мавров, представители на местната власт, бизнеса, официални гости и началници на клиники. Новото съоръжение  – многоетажен паркинг и хеликоптерна площадка, е финансирано с кредит в размер на 27 млн.лева, от който ще бъдат отделени средства и за други дейности. Предстои да бъде изграден обект за фотоволтаици, преместване на различни клинични звена като хемодиализа и нефрология, допълни още професор д-р Карен Джамбазов.

Поздрави по повод старта на сградата отправиха областния управител на Пловдив  – Ангел Стоев, както и зам. – министърът на здравеопазването проф. д-р Илко Гетов.

На представителя на строителната фирма, която е изпълнител на обекта,  бе поднесен подарък от директорът на лечебното заведение – икона на патрона на болницата „Свети Георги Победоносец“. Както традицията повелява за всяко ново начинание, бе прочетена молитва за здраве и благоденствие от Негово Преосвещенство Знеполски епископ Арсений.

След което се пристъпи към самата първа копка на обекта, който се очаква да бъде влезе в експлоатация след 24 месеца. След събитието зам. – министърът на здравеопазването проф. д-р Илко Гетов коментира, че първият хеликоптер, който ще може да изпълнява помощ по въздух, ще пристигне към средата на месец декември. Поетапно и другите, но те няма да се помещават на болнични площадки. Ще бъдат позиционирани на съответните летища като за  Пловдив  ще бъде на летище Крумово. На бъдещата площадка в УМБАЛ „Св.Георги“ ще могат да се изпълняват и мисии на НАТО  , допълни още той. Вече има 46 човека, които се обучават да обслужват помощта по въздух.

Подробен материал от събитието очаквайте в рубриката ни „Тема от седмицата“ през уикенда от 19:30 часа.