На 28 февруари 2020 г. в Чикаго, САЩ, по случай Националния празник на България 3-ти март, бе организиран тържествен прием от Генералното ни консулство. Генералният консул Иван Анчев и съпругата му събраха изявени български общественици от Средния Запад на прием в центъра на Ветровития град, в който живее най-голямата българска общност в САЩ.

Събитието се състоя в балната зала на The Union League Club, където пред близо 300 гости – дипломати, бизнесмени и културни дейци, беше представена и фото изложбата „Красива България“. Част от експозицията представи и красотата на Асеновград, показана във фотосите на фотографката Мария Тодорова-Марчева и на съпруга й, графичния дизайнер Димитър Марчев. Снимките на двамата представят любими и емблематични за града ни места, майсторски уловени от обектива – Асеновата крепост и Метоха.

„За мен е истинска чест да съм сред великолепните български автори-пейзажисти и част от първата фото изложба „Красива България“ в Чикаго, САЩ, представена на официалния дипломатически прием за 3-ти март!“, сподели Мария във Фейсбук. Талантливата асеновградска фотографка, която споделя „Аз не снимам пейзаж по принцип /известна съм с портретите си много повече/“, казва още:“Вълнуващо е д а виждаш снимките на града си на такова място, сред дипломати!“ Тя благодари на организаторката на изложбата, Божана Маркова, по чиято идея експозицията е включена в събитието и осъществена със съдействието на Българската Фотографска Академия „Янка Кюркчиева“.

За нея Мария Тодорова-Марчева споделя: „Божана познава всички добри български пейзажисти, а ние имаме такива на световно ниво, печелили най-високите фотографски награди (на „Сони“ например и мн. други). Познаваме се и знае, че аз снимам предимно портрет, но познаваше и снежната ми снимка с излед към Метоха, през църквата Св. Георги. Искаше да я включи в изложбата. Всеки автор бе поканен да участва с 2 фотографии. Аз се сетих, че ,,Асеновата крепост“ на Митака (Димитър Марчев) може да представлява интерес, защото е добра, и е на всеизвестен туристически обект, предложих и нея. И така нашите две снимки бяха включени в първата изложба на български автори в Америка.

Много се радвам, че реално в изложбата има представени само 3 града във фотогафии… Пловдив, Велико Търново и….Асеновград, казва Мария.
„Всички други творби са пейзажи на природните забележителности на България. Изложбата предизивка голям интерес в Чикаго! Заради това тя се превръща в пътуваща изложба. Следват още много експозиции в редица американски градове с нашите снимки. Горда съм! И щастлива!“

Мария Тодорова-Марчева и Димитър Марчев