Отново прекрасно представяне за асеновградската гордост в ултрамаратоните – Мая Танева, този път на Ултрамаратона „Пирин Ултра 2019“. След като преодоля тежкото 160 км.-во трасе по величествения Пирин, тя финишира първа сред жените в тази дистанция.

Четвъртото издание на ултрамаратона Пирин Ултра се провежда от 20 до 23 септември в Пирин.

България посрещна световния елит в Скайрънинга и общо 500 състезатели от 39 държави по света. Тазгодишното издание на надпреварата предостави на участниците 3 трасета – 160км, 66 км и новото – 38км. Дистанцията от 66 км, с лимит за преминаване 17 часа, за втора поредна година е част от Световните серии по Скайрънинг, а новото трасе с дължина 38км и денивелация от 2650м, отведе състезателите до първенеца на Пирин планина – вр. Вихрен.

Официалното откриване на събитието беше на 21 Септември 2019г., в 18:00 часа на централния площад в гр. Банско.

От центъра на планинското градче, всички участници се отправиха към пътеките на Пирин. Екипи на 9 подкрепителни пункта (х. Безбог, х.Демяница, х.Пирин, х.Беговица, х.Загаза, с.Сенекос, х.Яворов, х.Бъндерица, х. Вихрен) подпомагаха бегачите в битката с трасето и трудния терен.

Посредством GPS система за проследяване, движението на всички участници  беше следено на живо на широк екран в базовия лагер на състезанието, разположен на централния площад в гр. Банско. Онлайн, движението на бегачите можеше да се следи и на официалния сайт на състезанието.

Първенците на най-дългото трасе – 160 км. ще бъдат наградени утре, на 23 септември,  в 10:00 сутринта. Тази година общият награден фонд на състезанието е в размер на 13, 000 евро.

Ултрамаратонът Пирин Ултра бе проведен за първи път през Септември 2016г. Тогава на старта застанаха 44-ма участници. Второто издание на състезанието през 2017г., събра над 140 бегача от страната и чужбина. Чуждестранното участие бе значително, като имаше състезатели от Ирландия, Италия, Румъния, Турция, Унгария, Китай и Канада. Третото си издание, българският планински ултрамаратон отпразнува като част от световното ниво, като на старта застанаха 260 участника от 22 страни. Тази година броят на участниците е двоен, а международното участие идва от няколко континента по света.

Елена Граматикова