Националната Гимназия по сценични и екранни изкуства в гр. Пловдив организира за четвърти път престижния Национален ученически конкурс по актьорско майсторство, при който таланти от цялата страна от средните училища по изкуствата и младежки театрални формации, представят свои изпълнения пред публика и пред авторитетно жури. Художникът и директор на учебното заведение Емилия Арабаджиева каза за ТВ САТ КОМ, че инициативата е на тяхното училище и се провежда под шапката на Министерството на културата. Директорът уточни, че участниците тази година са от Националната Гимназия по сценични и екранни изкуства, Националното училище за музикално и сценично изкуство „Проф. Панчо Владигеров“ в  град Бургас и НУМСИ „Христина Морфова“ град Стара Загора.

Журито, оценяващо участниците, бе в състав: Председател- проф. д-р Александър Илиев; членове: – Катя Георгиева – режисьор; Стелиян Николов – актьор, директор на ДКТ, Хасково

Да се повиши нивото на психо-физическия актьорски трениниг на учениците, в конкурентна среда; да се даде различна творческа трактовка на програмата и обучението по актьорско майсторство; да се прояви креативен подход при избора на различни актьорски техники и да се засили интересът и задълбочи мотивацията на учениците за професионалното им обучение, са основните образователни цели на конкурса, а наградите за участниците са три и са индивидуални. Присъждат се І, ІІ и ІІI място, като оценките трябва да са над много добър /5/. Всички участници получават грамота, изготвена от НГСЕИ-гр. Пловдив и подписана от председателя на журито, а наградените участници получават и предметни награди, осигурени от родителското настоятелство.

С този конкурс училището отбелязва и Международният ден на театъра – 27 март.