Той встъпи в длъжност на мястото на Манол Генов, който напусна поста зам. кмет по строителството в община Асеновград за да  започне работа като шеф на ВиК Пловдив. Преди да встъпи в тази длъжност инж. Йончев беше директор дирекция „Управление на общински активи.

Преди работата си като директор дирекция „Управление на общински активи” той е работил в „Контрол-Инвест” ЕООД като инженер в строителния надзор, в Община Пловдив-Район „Южен” е заемал длъжността секретар и главен инженер, бил е ръководител на проект за Винпром Пещера в дейност инвеститорски и строителен контрол, в Община Пловдив-Район „Западен” е заемал длъжност главен експерт строителен контрол. От автобиографията му става ясно, че е работил и в много строителни фирми преди това у нас и в чужбина.

Завършва Варненски свободен университет „Черноризец храбър” през 2008 г. като юрист, а през 1986 г. завършва ВНВСУ „Ген. Благой Иванов” специалност Строителен инженер по промишлено и гражданско строителство, военен инженер.

Като свои организационни умения и компетенции 51-годишният инж. Пламен Йончев посочва опита си като ръководител на проекти по проектиране и изграждане на жилищни, промишлени и административни сгради, свързани с координацията на много институции: държава, общини, ВиК, електроразпределение и др.