ваканция

„В момента няма никаква причина да затваряме училищата на национално ниво. Няма да повтаряме грешките от миналата година, когато училища без нито един заразен учител и ученик бяха принудени да учат онлайн, защото на други места има проблеми.“ Това обясни акад. Николай Денков-министър на образованието и науката.

От МОН заявиха, че ще продължи политиката за прилагане на локален подход, отчитайки ситуацията във всяко конкретно учебно заведение. Всеки ден се издава заповед за преминаване в онлайн обучение за паралелки, в които има повече болни и присъствените занятия съответно са затруднени.

По данни на Министерството на здравеопазването под карантина са близо 4% от учителите и около3% от учениците в страната. Разумно е между първия и втория срок да има повече неучебни дни. Заедно със съботите и неделите преди и след работната седмица между двата срока, учениците ще почиват общо 9 дни. Те ще се върнат в клас на 7 февруари. Така учениците и учителите ще могат да се възстановят от натоварването, свързано с изпитванията и оформянето на срочните оценки, както и ще може да се облекчи здравната система, отчитат от МОН.